ВИДОВЕ ПРОЦЕДУРИ

ТЕХНОЛОГИЯТА            ВИДОВЕ ПРОЦЕДУРИ           ПРЕДИ КОРЕКЦИЯТА

Видовете лазерни процедури могат да бъдат разделени най-общо на повърхности и по-дълбоки.
ASA (Advanced Surface Ablation) е нов термин, който включва всички техники за лазерна корекция на зрението чрез ексимер лазер, които се прилагат върху повърхността на роговицата. В исторически план първата техника за повърхностна аблация е PRK/PhotoRefractive Keratectomy/, която приложена с по-нови мерки за комфорт на пациента, би могла да осигури по-добри резултати от традиционните методи. Ето защо PRK е член на семейството ASA, заедно със сравнително по-нови методи за повърхностна лазерна корекция на зрението като LASEK и Epi-LASIK.
Ако обобщим тези по-нови техники, най-външният слой на роговицата (епител) се отпуска и прегъва настрана, рефрактивната грешка(късогледство, далекогледство и астигматизъм) се коригира чрез действието на ексимерния лазер, а епителът се поставя обратно в първоначалното си положение. LASEK/LAser SubEpithelial Keratomileusis/, наречен също ELSA/Excimer Laser Subepithelial Ablation/, се отнася за метода, при който манипулацията на най-външния слой на роговица(епитела) се прави чрез алкохолни разтвори. Epi-LASIK е процедурата, при която се използва електромеханичен сепаратор (тъп микрокератом) за преместване настрана на епителния слой. При този метод се избягва химичното въздействие върху тъканите, необходимо при LASEK.
След ASA

В много отношения това, което можете да очаквате от ASA е дискомфорт и дразнене през първите няколко дена след процедурата. Пациентите обикновено носят бандажни контактни лещи в продължение на около 5 дни (времето необходимо за възтановяване на епитела). Възстановяване на доброто зрение и пълния зрителен комфорт настъпва до 4-7 дни, като се наблюдава силно изразена индивидиалност.

LASIKКакво е LASIK?
LASIK означава Laser Assisted In-Situ Keratomileusis и е форма на рефрактивна хирургия, която комбинира микрохирургия и третиране с ексимерен лазер. LASIK е кратка процедура, която се извършва в стерилна обстановка. Със специален инструмент/микрокератом/ се създава капаче/flap/ на роговицата, което впоследствие се отмята настрани. Лазерът премахва предварително изчислено микроскопично количество тъкан от по-дълбоките пластове на роговицата. Лазерът внимателно променя роговицата, за да позволи на светлинните образи да се фокусират върху или близо до ретината, което води до подобряване на зрението.
След LASIK
След процедурата повечето от пациентите ни не изпитват болка или дискомфорт. При някои пациенти има слабо овлажняване на очите и средно силно усещане за парене. При други може да има слабо до умерено чувство за наличие на чуждо тяло в очите в продължение на няколко часа след хирургическата интервенция, но обикновено след 3-4 часа очите се чувстват добре. Повечето хора се чувстват добре, ако поспят след лечението.
Разлика между повърхностни и дълбоки процедури

Най-важната разлика между LASIK и повърхностните процедури е времето за възстановяване. Докато много от пациентите карат кола и ходят на работа след като са били подложени на LASIK, при ASA /PRK, LASEK и Epi-LASIK/ нещата са различни - необходими са няколко дни за възстановяване на епитела. Затова е важно преди процедурата да направите необходимото за да организирате работния си график. Подходящата за вас процедура може да се определи само след подробен преглед и консултация със лекар специалист, при което се изготвя план за лечение.

COPYRIGHT © 2018 СОБАЛ "Д-Р ТАСКОВ". ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ.