ВЪТРЕОЧНИ ЛЕЩИ

Видове Вътреочни лещи

Твърди лещи-наричат се още PMMA-лещи.Най-масовите лещи допреди десетина и повече години, когато операциите за катаракта са извършвани през голям отвор без използване на ултразвук..За да бъде имплантирана такава леща след операция с ултразвук пациентът трябва да знае че отворът от 2-2.5мм трябва да бъде разширен до около 5.5-6.0мм, като при това лещата не се сгъва.Понякога се налага поставянето на роговичен шев за по-добра херметизация на отвора.Възстановяването и дискомфортът при това продължават по-дълго време, рискът от значителен постоперативен (индуциран) астигматизъм и голям.
Меки вътреочни лещи-тяхното предимство е че те се имплантират през малък отвор.Днес има голямо разнообразие от меки лещи, като се започне от материала, от който са изработени и се стигне да различните допълнителни екстри като филтри, допълнителни фокуси и т.н.
Според материала биват хидрофилни и хидрофобни.Разликите не са големи-може би най-коментираната разлика е по-високата честота на възникване на вторична катаракта при хидрофилните лещи.
Според дизайна на оптиката различаваме основно сферични и асферични(противоаберационни) ВОЛ. Предимството на асферичните лещи е подобрената контрастна чувствителност и дълбочина на фокуса.
Лещи с допълнителен филтър-жълти лещи.Допълнителният жълт филтър се счита че доближава този тип лещи най-много до нашата естествена леща, тъй като тя също е жълта.Освен това жълтият цвят филтрира вредната синя светлина, която се смята, че е токсична за клетките на жълтото петно(макулата).Подходяща е за всички възрасти и особено млади хора и хора със заболявания на макулата- диабетна ретинопатия, старческа дегенерация на макулата.
Лещи за корекция на астигматизъм-торични лещи – подходящи за хора с астигматизъм и катаракта.Предимството е, че след операцията пациентът няма нужда от очила за астигматизъм които е носил преди това.
Мултифокални/бифокални лещи-най-доброто за корекция на зрението- с фокуси за далечно и близко разстояние, максимална независимост от очила.Редките случаи на нужда от очила са при хора със специфични професии и зрителни нужди.Те могат да са също с жълт филтър, асферични и торични т.е с корекция на астигматизъм, близко и далечно разстояние.

COPYRIGHT © 2018 СОБАЛ "Д-Р ТАСКОВ". ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ.